Окислення океану змінює сприйняття запахів у риб
У Папуа-Нова Гвінея вчені провели дослідження, з якого з'ясували, що окислення океану змінює сприйняття запахів у риб, тим самим роблячи їх вразливим перед хижаками.
Окислення океану - це зниження показника pH, викликане потраплянням вуглекислого газу з атмосфери Землі в воду. Раніше вже було встановлено, що підвищена кислотність зменшує здатність ракоподібних утворювати раковини. Тим часом, ці представники фауни є основою харчових ланцюгів в океанах, тому наслідки відіб'ються і на інших морських тварин.
Нове дослідження, проведене групою вчених з Австралійського інституту морських наук, Університету Джеймса Кука і Технологічного інституту Джорджії (США), виявило ще одну загрозу для популяції ракоподібних і риб. Там, де вміст CO2 було високим, вони практично не відчували наближення хижаків. У оксиления воді біля невеликих риб змінювалося сприйняття запахів (тобто запах ворога переставав сприйматися як загроза), тому вони вели себе сміливіше, не намагалися сховатися і потім швидко ставали здобиччю.
Також читайте
Вчені попереджають, що окислення океану відіб'ється на видовому розмаїтті. За деякими прогнозами, при нинішніх темпах цього процесу до кінця XXI століття вода окислиться на 170%.
Слідкуйте за нашими оновленнями в соціальній мережі Facebook
За матеріалами nat-geo.ru