Шість міфів про спеку. Довідка

T
6 серпня 2010, 17:42

Спека цього року кожен день ставить температурний рекорди. Висока температура заважає жити, працювати, а іноді й приймати розумні рішення.

Шість міфів про спеку.  Довідка

І йдеться вже не про задоволення від життя, а про те, як залишитись здоровим в таку погоду. Медики настійно рекомендують ознайомитьсь з шістьма міфами про те, як допомогти організму справитись зі спекою.

МІФ перший. Єдиний реальний порятунок від спеки - кондиціонер.
Кондиціонер, звичайно, краще, ніж протяг. Але! Якщо, прийшовши в офіс у спітнілому одязі, ви відразу сядете під кондиціонером, то в кращому випадку відбудетесь легкою нежиттю, а в гіршому - заробите радикуліт і пневмонію. Навіть в саму жарку погоду не можна «програмувати» кондиціонер на температуру нижче 18 градусів. Оптимальний варіант, коли перепад між температурою кімнатної і вуличної температурою складає не більше 10 градусів.

МІФ другий. У спеку всім треба приймати аспірин, щоб «розріджувати» кров.
Ліки взагалі самостійно призначати собі не рекомендується, в тому числі, і аспірин. Але от якщо ви приймаєте цей препарат за призначенням лікаря вже тривалий час - скасовувати прийом ні в якому разі не можна. Якщо ви приймаєте гіпотензивні (знижують артеріальний тиск) препарати, то слід врахувати, що в спеку артеріальний тиск знижується. Потрібно стежити за своїм станом. Також може бути необхідно скорегувати прийом сечогінних засобів - у спеку організм і без того втрачає багато вологи. Але робити це потрібно тільки після консультації з лікарем!

МІФ третій. Їсти в спеку потрібно якомога менше.
Не зовсім так. Порції повинні бути маленькі - за один раз є потрібно стільки, скільки може поміститися в долоні. Або, як кажуть ченці, щоб було покрито тільки дно тарілки. При цьому голодувати не потрібно, можна їсти частіше. Їжа повинна бути легкою, тому що в жару можуть порушитися процеси всмоктування в шлунку. Жирні сорти риби або м'яса треба замінити пісними. Необхідно стримати споживання будь-яких печених виробів і хліба, м'ясних продуктів, бобових, відмовитися від бутербродів і продуктів мережі «швидкого харчування».

Ще у спеку краще не перекушувати на ходу. У спекотну погоду продукти псуються особливо швидко, тому небезпека харчових отруєнь в цей час особливо велика. Не готуйте їжу про запас - ті терміни придатності, які вказані на продуктах, припускають нормальні умови, а не виснажливу спеку. Не купуйте продукти на лотках, не обладнаних холодильними установками - ви не знаєте, скільки вони пролежали на сонці. Не зберігайте швидкопсувні продукти поза зоною холоду більше чотирьох годин.

МІФ четвертий. У спеку краще є холодну їжу.
Ні. Їсти треба їжу не холодну і не гарячу, а теплу.

МІФ п'ятий. У спеку краще пити холодну воду.
Вода повинна бути не холодна, а прохолодна. Краще, якщо це буде природна мінеральна вода.
Обмежте вживання чорного чаю і кави. Солодкі соки і газовані напої погано втамовують спрагу. Віддайте перевагу мінеральній воді, зеленому чаю. Напій з материнки, м'ятний чай - прекрасний засіб для втамування спраги і джерело вітамінів. М'ятою, до речі, у спеку можна приправити й гарнір. Імбирний чай, заварений з листочками м'яти, в жарку погоду тонізує і освіжає.

МІФ шостий. Ходити пішки під палючим сонцем шкідливо, краще проїхати навіть одну зупинку.
Ні. Спека і духота в замкнутому просторі загрожують кисневим голодуванням, яке, у свою чергу, провокує непритомність, запаморочення і гіпертонічні кризи. До того ж, інфекції в таких умовах розповсюджуються і «прилипають» набагато швидше, ніж у зимові холоди. Краще пройтися по тіньовій стороні вулиці.

І на закінчення порада, як зробити кондиціонер з підручних засобів. Покладіть під вентилятор на товсте рушник кілька пляшок з водою, попередньо заморожених у морозилці. Повітря, який «ганяє» вентилятор, стане прохолодніше.

Поради давала лікар з 40-річним стажем, кандидат медичних наук, доцент Галина Савельєва.

За матеріалами vkonline

МЕТЕОПРОГ бажає Вам з легкістю пережити цю спеку.