Через міль та сіль в грунті Київа гинуть каштани (відео)
Символ Києва - у небезпеці! Знамениті столичні каштани передчасно пожовкли. Чому в'януть каштани і чи можна їх врятувати??
Як повідомляють podrobnosti.ua, комунальники впевнені, що причина в грунті. Дерева сохнуть, як від спеки, хоча на вулиці дощі. Місяць літа пройшов, а листя каштанів пожовкли по краях і скрутилися. Це від засоленості грунтів і загазованості.
Взимку, під час ожеледиці, прибиральники не шкодують солі. В результаті - засоленість в десятки разів більше норми.
Також читайте
А через місяць на дерева чекає ще одна біда - активізується каштанова міль.
Інженери з декоративних культур заявляють, що каштани потрібно спиляти, а біохіміки розробили засіб для порятунку дерев.
Препарат спрямований зняти сольовий стрес у дерев, тому такий стрес є найсильнішим для рослинних організмів.
Поки що препарат випробовують на кукурудзі. Втім, якщо він і зміцнить каштани, то невідомо, чи вистоять дерева перед шкідниками. Активними шкідники, а саме каштанова міль, стануть вже через місяць.
Працівник київського ботанічного саду висловлюють іншу думку: каштани передчасно жовтіють, тому що їм не вистачає місця. Адже в місцях, де росте дерево, навколо нього маленька лунка, а корені великі. Звідки ж корінню брати повітря?
Зараз комунальники, для експерименту, обробили деякі каштани новим стимулятором. Чекають результатів. Для тих дерев, які ще не висохли, можливо, це шанс вижити.
МЕТЕОПРОГ продовжує уважно стежити за екологічною ситуацією в Україні.