Вибираємо правильний кавун

T
11 серпня 2011, 19:55

Зараз прилавки ломляться від зелених смугастих ягід. Але традиційно на початку сезону кавуни часто бувають незрілим і, відповідно, несолодкими, і напханими «хімією».

Вибираємо правильний кавун

Як повідомляє «Сегодня», щоб купити дійсно смачний «полосатик», візьміть на замітку прикмети його якості. Про них нам розповіли Сергій Потапов, комерційний директор ЗАТ «Фруктово-овочева компанія», і Оксана Ромас, завлабораторією ветеринарно-санітарної експертизи № 8 ринку КП «Житній».

1. У стиглого кавуна шкірка щільна, блискуча по всій поверхні.

2. Тривалі на шкірці тріщини означають, що плід тріснув в процесі дозрівання і зарубцювалася ще на полі, а значить, безпечний для вживання. Але якщо ж кавун з «відкритою раною», яка до того ж зачепила м'якоть, то всередині, швидше за все, він буде з інфекцією.

3. Біляста або жовтувата пляма на шкірці - це місце, на якому кавун лежав, поки спів. Плід стиглий, якщо воно жовтувате.

4. Також про стиглості кавуна скажуть його смужки - яскраві, контрастні. Бліді - ознака незрілий або багатою на різну «хімію» ягоди. Виняток - кавун т. н. «Білого» сорту.

5. На шкірці не повинно бути круглих темних плям. Це говорить про те, що кавун напханий «хімією».

6. Рівний або опуклий вниз ягоди - перед вами «хлопчик», а увігнутий - «дівчинка». Кавуни «жіночої статі» зазвичай солодші.

7. Ссохшиеся хвостик підкаже вам, що кавун дозрів природним шляхом.

8. Чим більше стиглий кавун, тим більш виражені вакуолі на зрізі, які виглядають як крупинки. Тобто, у незрілого кавуна м'якоть на зрізі буде більш гладкою.

9. Подивіться, чи є в місцях кріплення насіння вузлуваті нарости. Вони скажуть про те, що кавун підгодовували, і показники нітратів у ньому можуть зашкалювати.

МЕТЕОПРОГ радить нашим читачам уважно ставиться до свого здоров'я.