Окислення океану змінює сприйняття запахів у риб

T
17 квітня 2014, 14:16

У Папуа-Нова Гвінея вчені провели дослідження, з якого з'ясували, що окислення океану змінює сприйняття запахів у риб, тим самим роблячи їх вразливим перед хижаками.

Окислення океану змінює сприйняття запахів у риб

Окислення океану - це зниження показника pH, викликане потраплянням вуглекислого газу з атмосфери Землі в воду. Раніше вже було встановлено, що підвищена кислотність зменшує здатність ракоподібних утворювати раковини. Тим часом, ці представники фауни є основою харчових ланцюгів в океанах, тому наслідки відіб'ються і на інших морських тварин.

Нове дослідження, проведене групою вчених з Австралійського інституту морських наук, Університету Джеймса Кука і Технологічного інституту Джорджії (США), виявило ще одну загрозу для популяції ракоподібних і риб. Там, де вміст CO2 було високим, вони практично не відчували наближення хижаків. У оксиления воді біля невеликих риб змінювалося сприйняття запахів (тобто запах ворога переставав сприйматися як загроза), тому вони вели себе сміливіше, не намагалися сховатися і потім швидко ставали здобиччю.

Вчені попереджають, що окислення океану відіб'ється на видовому розмаїтті. За деякими прогнозами, при нинішніх темпах цього процесу до кінця XXI століття вода окислиться на 170%.

Слідкуйте за нашими оновленнями в соціальній мережі Facebook

За матеріалами nat-geo.ru