Чим у спеку вгамувати спрагу. Довідка

T
23 червня 2010, 14:46

Зазвичай людина випаровує до 2,5 л вологи, але в жарку погоду і при фізичних навантаженнях ця цифра зростає до 4 л.

Чим у спеку вгамувати спрагу. Довідка

Вчені підрахували, що при втратах 1 л рідини нас починає мучити спрага, 2 л - знижується розумова діяльність, 3 л - починається запаморочення, 4 л - можливі непритомність і серцеві напади.

Приблизно на третину недолік вологи можуть компенсувати хліб, супи, овочі, фрукти, і на цілих дві третини - напої. Їх здатність утамовувати спрагу оцінили за 5-ти бальною шкалою.

Чай (перше місце).

На думку учених, це найкращий засіб для втамування спраги. Його потрібний на третину менше, ніж води. І не має значення, холодний він, гарячий чи ледь теплий. На користь зеленого чаю говорить високий вміст вітаміну Р, який позитивно впливає на судини. Цей чарівний еліксир легше п'ється і не залишає жовтизни на зубах, ну а чорний чай за рахунок кофеїну краще тонізує.

Цікаво що, гарячий зелений чай захищає шкіру від ультрафіолетових променів: 4 чашки напою в день - і самі побачите результат!

Не рекомендується пити більше 8 чашок в день.

Мінеральна вода (друге місце).

За здатністю втамовувати спрагу через велику кількості солей і біологічно активних речовин, прохолодна мінералка займає друге місце після чаю. Вона чудово освіжає, стимулює апетит і навіть знімає втому. Чудово підійдуть столові води із ступенем мінералізації не більше 1 г/л, а також лікувально-столові з мінералізацією 4 ~ 5 г/л, типу боржомі. Більше 10 г/л - це вже ліки, які слід застосовувати тільки за призначенням лікаря. Якщо у вас немає гастриту або виразки шлунку, віддавайте перевагу газованій воді. Вуглекислота, потрапляючи в рот, викликає сильне слиновиділення і швидше перемагає спрагу.

Цікаво що, щоб побороти «ворога» допоможуть додані у воду скибочка лимона або декілька кислих ягід - журавлини або брусниці.

Щоб волога затрималася в організмі, до складу чаю, соку або газованої води повинні входити розчинені живильні речовини, в основному - цукру, органічні кислоти і мінерали. Адже сенс утамовування спраги не в тому, щоб прийняти якомога більше прохолодної рідини, а у відновленні сил і заповненні що «поплили» з організму поживних речовин.

Не рекомендується пити з-під крана, а також пити крижану і дистильовану воду.

Кисломолочні продукти (теж друге місце).

Кефір, ряжанка, йогурт, кисле молоко, що включають органічні кислоти, чудово угамовують спрагу. До того ж вони швидко засвоюються (за годину - на 91%, тоді як молоко - тільки на 32%). Деякі з них - наприклад, біфідокефір, біфідок - допомагають відновити нормальний склад мікрофлори кишечника. Кисле молоко всіх видів можна вживати з солодкими фруктами, ягодами, овочами.

Цікаво що, в процесі бродіння лактоза перетворюється на молочну кислоту, тому кисломолочні продукти підходять людям, страждаючим індивідуальною нестерпністю молочного цукру.

Не рекомендується поєднувати з молоком.

Молоко (третє місце).

Коли температура повітря перевищила всі можливі межі, спробуйте випити стакан знежиреного молока або цілісного, розбавленого водою. Цей напій знімає стрес.

Цікаво що, чай з молоком - тонізуючий напій, що сприятливо впливає на слизисту оболонку шлунку.

Не рекомендується пити молоко після їжі, оскільки воно знижує секрецію шлункового соку.

Соки і нектари (теж третє місце).

Влітку добре допомагають томатний, вишневий, грейпфрутовий, сливовий, аличевий і кизиловий соки. Кислота дратує смакові рецептори, починається рясне виділення слини - і нам здається, що навколо не так вже і жарко. Соки з м'якоттю, а також купажовані (змішані) соки угамовують спрагу набагато гірше. Проте вони містять ще і клітковину, пектин, жиророзчинні вітаміни, тому їх живильна цінність вища.

Цікаво що, в жарку погоду краще всього - розбавлений сік. Справа в тому, що ізотонічні (близькі по концентрації до плазми крові) напої швидше всмоктуються і приносять полегшення.

Не рекомендується пити сік, приготований з сухого концентрату.

Квас (розділив третє місце з соками і молоком).

Секретар антіохійського патріарха Макарія, що зробив в XVIII столітті подорож до московії, писав, що «в Росії люди п'ють квас замість води, а тому ніколи не хворіють на хвороби, від поганої води що відбуваються». У XIX столітті з'ясувалося, що цей напій дійсно володіє бактерицидними властивостями: у ньому через 20 хвилин гинуть холерні вібріони і тифозні палички. Справжній, класичний квас завдяки наявним в ньому вуглекислоті і амінокислотам - прекрасний тамувальник спраги. Він ситний. До того ж квас відноситься до групи так званих ферментних напоїв, а тому сприяє швидшій засвоюваності їжі.

Цікаво що, при регулярному споживанні квас покращує роботу нервової системи.

Не рекомендується пити газований квас, що продається в пляшках. Добавки харчових фарбників, підсолоджувачів, лимонної, сорбінової і бензойної кислот перетворюють його на ординарний лимонад, лише віддалено нагадує початковий смак продукту.

Пиво (четверте місце).

На жаль, улюблений багатьма «нектар з хмелю» містить алкоголь, а тому більше пари пляшок в день - вже перебір. Справа навіть не в пивному алкоголізмі, а в тому, що спиртні напої не можуть повноцінно заповнити втрату води. Крім того, пиво калорійне, а значить, не підходить тим, хто стежить за фігурою.

Цікаво що, чеські та німецькі лікарі стверджують: у невеликій кількості (не більше однієї кухоль в день) пиво знижує ризик серцево-судинних захворювань, позитивно впливає на нирки, запобігаючи утворенню каменів, і підвищує захисні сили організму.

Не рекомендується переборщувати.

Лимонад (п'яте місце).

Прообразом всіх сучасних газованих напоїв був лимонад, який готували, змішуючи невелику кількість цукру, спиртної настоянки цедри і цитрусового соку з водою. Зараз виробники відмовляються від фруктових сиропів і настоїв запашних трав, замінюючи їх дешевшими концентратами. Тому основними компонентами «софтдрінков» стали харчові фарбники і консерванти (частіше за інших - бензоат натрію, підозрюваний в здатності викликати алергію). Спрагу вони майже не втамовують і споживаються у великих кількостях, ніж позбавлені смаку рідини. Приємні відчуття грають з нами поганий жарт, адже з кожним ковтком ми отримуємо безліч «сторонніх» речовин - ароматизаторів, харчових добавок і т.д. Вся ця «хімія» залишає нудотний присмак, і так звану залишкову солодкість доводиться запивати знову і знову.

Цікаво що, по-справжньому корисний лимонад можна приготувати в домашніх умовах. Для цього потрібно всього лише розвести фруктове пюре мінеральною водою.

Не рекомендується тамувати спрагу лимонадом.

За матеріалами sunhome.ru.

Будьте здорові разом з МЕТЕОПРОГ.