Пам'ятай! Вулична їжа у спеку стає отрутою (відео)

T
20 червня 2011, 05:46

Літо і спека - найсприятливіша пора для шлунково-кишкових інфекцій. Тільки за минулий тиждень в Києві отруїлося 46 осіб, з них 4 дітей.

Пам'ятай! Вулична їжа у спеку стає отрутою (відео)

Шлунково-кишкові захворювання у спеку займають 20% від усіх болячок і процвітають завдяки людській недбалості.

Як повідомляє телеканал новин 24, минулого тижня отруїлися 46 киян курками-гриль, купленими в одному зі столичних супермаркетів. 32 особи, 4 з яких - діти, госпіталізовані до інфекційного відділення.

Лікарі кажуть, що є багато причин для шлунково-кишкових захворювань, але головна - саме людська недбалість.

"Всі вони викликаються брудними руками, тобто їжа забруднена або наші руки забруднені, в результаті потрапляє в організм дизентерійна паличка, вона може викликати шлунково-кишкові захворювання через 1-7 діб", - каже завідувач відділу гігієни харчування Академії Наук України Ігнат Матасар.

Мало просто мити руки і продукти, ще потрібно м'ясо, рибу, молоко й овочі розкладати в холодильнику на різних полицях. Особливо небезпечні яйця. Перш ніж покласти їх до решти продуктів необхідно обробити хлороміном і сполоснути водою. Однак сміливцям, які віддають перевагу швидкому перекус такі вимоги приготування їжі байдужі. Для студентів шаурма та хот-доги - звичайна справа.

Фахівці радять: у спеку слід уникати страв з дрібно нарізаними продуктами, так менше шансів заразитися. Якщо немає можливості поїсти вдома, то краще віддати перевагу закладу з широко поширеною мережею.

"Потрібно обов'язково дивитися на продавця або на бармена, хто реалізує продукцію. Він повинен бути в спецодязі, це також дуже важливо, тому що самі розумієте, якщо людина приїхала на метро, ​​а потім не переодягаючись продає вам продукцію, то небезпека зараження дуже висока ", - говорить виконавчий директор мережі закладів громадського харчування Юлія Нагорняк.

Втім, часто не рятує ні популярність закладу, ні спецодяг продавця. А в разі отруєння, захищати свої права готові одиниці споживачів. Юристи запевняють, якщо магазин або заклад відмовляється відшкодовувати збиток, необхідно збирати докази і звертатися в прокуратуру.

Хочеться особливо підкреслити, що за масове отруєння супермаркет, який реалізував згаданих вище курей-гриль, оштрафували всього на 435 гривень ... Ось вона ціна підірваного здоров'я у 46 чоловік!

МЕТЕОПРОГ закликає особливо уважно ставитися до вибору і приготування їжі, і пам'ятайте про небезпеку від брудних рук!