Десять способів втамувати спрагу у спеку
Нещадна спека! Коли стовпчик термометра зашкалює, думки тільки про одне - про склянку прохолодного напою. Так що ж дійсно варто пити, щоб втамувати спрагу?
Як повідомляє "Сегодня", в спеку організм стрімко втрачає рідину, а це в свою чергу згущує кров. У такому стані еритроцити склеюються і клітини тканин недоотримують кисень. Це загрожує гіпертонією і серйозними ускладненнями - інфарктом та інсультом. Щоб врятувати ситуацію, потрібно пити не просто воду, а рідину, яка розріджує кров.
Важливо пам'ятати, що напої, якими ви втамовує спрагу, повинні бути практично без калорій, без кофеїну і без алкоголю. Про те, як їх приготувати, розповів дієтолог центру "Здоров'я" Борис Скачко.
Також читайте
МОХІТО
Дрібно наріжте пучок м'яти. Дрібними шматочками наріжте лайм. Укладіть все в підготовлений стакан, додайте 2 шматочки коричневого цукру і подрібніть все виделкою. Залийте суміш 200 мл мінеральної води (бажано без газу) і насолоджуйтеся.
ІМБИРНЕ ПИВ
Це безалкогольний напій, який завдяки імбиру покращує кровообіг, і організм швидше насичується вологою. Натріть невеликий шматок свіжого імбиру в глечик, додайте 2 ст.л. цукру і сік 2-х лимонів. Добре розімніть виделкою і залийте 300 мл газованої мінеральної води. Залиште на 5 хв., Потім процідіть через сито і покладіть в стакан гілочку м'яти.
КВАС
На Русі знали, що кислоти, які містяться в квасі, відмінно допомагають впоратися з перегрівом. Спробуйте приготувати напій самі. Перш ніж ставити квас, потрібно спекти квасники. Для цього вимийте картоплю і буряк, зваріть в мундирі, а потім подрібніть разом з шкіркою і відваром, в якому вони варилися. Потім у цю суміш додайте трохи цукру і житнє борошно - до одержання густого тіста. Тісто на деякий час залиште підійти, а потім розкачайте коржі завтовшки до 2 см, розкладіть їх на посипаний борошном деко і випікайте в духовці до одержання скоринки. Тепер залишилося закип'ятити воду, остудити її до 80 ° С, поламати туди квасники, додати 15 г дріжджів і залишити настоюватися у теплому місці. Через добу квас готовий.
ЖУРАВЛИННИЙ МОРС
Він краще за інших робить кров завдяки вітаміну С рідшою і доступною самим потаєним куточкам нашого організму. Напій з журавлини краще готувати самостійно. Стакан журавлини перетріть з 3 ст. л. цукру, залийте літром гарячою водою (не окропом), додайте гілочку чебрецю і настоюйте протягом 2-3 годин. Якщо ви не знайшли журавлину, сміливо використовуйте суницю, смородину або чорницю - вони також багаті аскорбінкою.
МЕТЕОПРОГ бажає всім нашим читачам не ризикувати здоров'ям в цей жаркий період.