Погода у твоєму місті

Чим у спеку небезпечні холодні чай і кава

T
30 липня 2020, 09:24

Такі напої можуть завдати шкоди здоров'ю

Чим у спеку небезпечні холодні чай і кава

У спеку часто п'ють прохолодний чай або каву. Щоб не відмовлятися від улюблених напоїв, багато найчастіше заміняють їх на прохолодні аналоги. Але, як виявилося, зловживати такими продуктами не варто.

Кава може викликати зневоднення. Серед вчених і лікарів існує точка зору, що напої з високим вмістом кофеїну мають сечогінний ефект. Дві-три чашки кави або п'ять-вісім чашок чаю в день можуть збільшити приплив крові до нирок, а це стане причиною частого сечовипускання. Напої з кофеїном можуть бути і охолодженими, але ефект буде той же.

Дієтологи вважають, що до випитої чашки кави потрібно додавати склянку води. Це необхідно, щоб підтримувати в шлунку правильний кислотно-лужний баланс. І хоча у кави холодного заварювання менша кислотність, таке правило існує і для неї, особливо в спеку.

Холодна кава, як і інші крижані напої, може порушити потовиділення. За даними Національного центру біотехнології США, якщо температура напою з льодом значно нижча за температуру тіла, це може викликати у організму збій в системі потовиділення. Вчені пояснюють це тим, що, замість того щоб позбавлятися з потом від зайвого тепла, тіло, навпаки, намагатиметься його зберігати. А це може призвести до додаткового перегріву при підвищеній температурі повітря на вулиці.

Холодний чай в пляшці або банці також навряд чи принесе бажаний ефект. За своїм складом бутильовані чаї більше схожі на газовані напої, ніж на чай. Охолоджені чаї в пляшці містять майже в 10 разів менше антиоксидантів, ніж чай в пакетику, заварений окропом, за даними Consumer Reports. Це означає, що потенційно корисні властивості чаю - поліпшення роботи серця і зниження ризику діабету - зводяться практично до нуля.

Холодний чай можна приготувати і вдома, заваривши його окропом, а потім остудити в холодильнику, без використання льоду. Щоб побороти гіркий чайний смак, в охолоджений чорний чай можна додати трохи м'яти і часточок лимона. В зелений чай - кілька часточок апельсина.

Варто відзначити, що з часом остиглий чай втрачає антиоксиданти. Тому краще приготувати стільки чаю, скільки можна випити за день: свіжозаварений чай корисніший вчорашнього.

Небезпека виходить ще і від перепаду температур. Коли ми, стомлені спекою, заходимо в кондиціоноване приміщення і п'ємо холодні напої (це можуть бути не тільки чай або кава), організм піддається різкому перепаду температур. Це може послабити імунну систему.

Добре відомо, що, навпаки, гарячі рідини стимулюють потовиділення. Піт випаровується, і за рахунок цього відбувається охолодження організму. Наприклад, в Середній Азії є традиція пити гарячий чай.

Дієтологи також не рекомендують поєднувати крижані напої з їжею. Не можна запивати їжу холодними напоями, особливо з льодом, як це люблять робити в ресторанах фастфуду. І це стосується не тільки газованих, а взагалі будь-яких напоїв. Прийом холодної рідини уповільнює травлення, відповідно, їжа просто не засвоюється. А не повністю оброблена шлунковим соком їжа проходить далі в кишечник, де вона не буде повністю всмоктуватися, а може стати причиною зростання патогенної мікрофлори.

У будь-якому випадку потрібно пам'ятати, що в жарку погоду тіло втрачає значну кількість рідини, яку потрібно поповнювати, щоб уникнути зневоднення. У спекотний день немає нічого кращого води.

4.3 середня оцінка з 5 на основі 88 оцінок
загрузка...