Що готувати на Різдво?

T
5 січня 2017, 02:56

Що готують на Різдво в Україні? Рецепти на Різдво 2018.

Що готувати на Різдво?

До головного зимового свята - Різдва, залишилися лічені дні. Тому гоподині все частіше замислюються, що приготувати на Святвечір та Різдвяну вечерю? Які посні страви поставити на стіл? Як приготувати кутю?

Згідно христичнським традиціям, 6 січня - останій день Різдвяного посту, тому і меню має бути особливим. А вже 7 числа можна готувати м'ясні, святкові страви.

На відміну від католицького Різдва, православне меню не таке суворе, тому в кожній українській родині є свої рецепти для цього святкового вечора.

Що приготувати в Святвечір / Коляди

Святвечір - це останній день Різдвяного посту, тому в цей день на столі повинні бути традиційні пісні страви, без надмірностей. До наших днів дійшла традиція, щоб святкових пісних страв було 12 - по числу апостолів.

  • печена риба

Це головне блюдо в Святвечір. Найчастіше в цей день запікали цілу рибину, хоча в деяких сім'ях надавали перевагу вареній.

Сьогодні найчастіше на Різдвяному столі можна побачити запечені стейки червоної риби, судака в фользі або щучі котлети.

Що готувати на Різдво?

  1. Риба Різдвяна: стейки риби маринують в зерновий гірчиці, оливковій олії, свіжому розмарині і петрушці, всередину додають крупно-нарізану цибулю, щільно загортають у фольгу та випікають від 30 до 45 хвилин.
  2. Короп в рукаві: очищений короп натирається сіллю і лимон, в рукав для випікання до риби додаються крупно нарізані помідори, перець, моркву, цибулю; випікати рибу з овочами близько 60 хвилин.
  3. Голубці з рибою: це одне з найбільш незвичайних і святкових страв для різдвяного столу. Окремо відварюється рис, обсмажуються дрібно нарізані цибуля та морква, через м'ясорубку пропускають рибне філе. Всі інгредієнти поєднуються в одному посуді, додаються спеції і сіль. На середину капустяного листа викласти рисово-рибну начинку, згорнути конвертом і тушкувати від 60 хвилин.
  • узвар

Складно уявити собі традиційний Святвечір без компоту з сухофруктів. Найчастіше наші предки використовували яблука, груші, айву, вишні, абрикос.

  • Квашена капуста

Взимку навіть зараз складно знайти смачні свіжі овочі, а з огляду на заборону вживання м'яса, молока, яєць і сиру, українці урізноманітнювали свій раціон квашеною капустою. У кожній українській господині був свій рецепт і спосіб квашення. Тому складно уявити Різдво без цієї страви.

  • соління

Як ми писали вище, свіжі овочі були небувалою розкішшю. Тому під час посту в кожній родині активно вживали в їжу різні соління: помідори, огірки, кабачки ...

Що готувати на Різдво?

  • гриби

З грибів готували супи, ікру, котлети. Їх тушкували, смажили, запікали, варили, використовували, як самостійну страву, начинку для голубців або підливу.

  • вареники

На Святвечір також обов'язково ставили пісні вареники з начинкою з картоплі, тушкованої капусти, яблуками або варенням.

  • пиріжки

Не меншою популярністю користувалися пиріжки з картоплею та грибами, овочами, яблуками.

Рецепти Куті

Головна страва на Святвечір - це, звичайно, кутя. У кожному регіоні України і в кожній родині її готують по різному, використовуючи різні каші і начинки. Це може бути рис з медом та сухофруктами, пшенична каша з горіхами і родзинками, кутя з пшона з маком, корицею і цукатами.

Що готувати на Різдво?

Що приготувати 7 січня

7 січня святкують Православне Різдво і в цей святковий вечір, коли закінчився найсуворіший піст у році, можна спробувати довгоочікуване м'ясо: свинячі ребра, свіжину, фаршированих качек і гусей. Також, обов'язково потрібно приготувати "багату кутю", яку варять на вершках або молоці з додаванням олії.

До того ж, на українському Різдвяному столі можна зустріти холодець, кров'яну ковбасу, печеню з м'ясом, крученики, налисники з фаршем і сиром.

У якості десерту готують яблучний або гарбузовий пиріг, медові пряники, різдвяне печиво і традиційну різдвяну кулеб'яку.

Проголосовало: 75 человек.
Новости партнеров
Загрузка...
Загрузка...