У морі та повітрі біля берега дуже багато токсинів
В Одеській затоці спостерігається один з наймасштабніших за всю історію спостережень так званих «червоних приплив». Це процес бурхливого розвитку водоростей - одноклітинної фотосинтезуючої групи динофлагеллят. Вони виділяють в навколишнє середовище ряд небезпечних токсинів.
Одеський хімік-біолог Владислав Балинський попереджає про те, що не можна купатися і вживати в їжу рибу і морські продукти, виловлені в цей період. «Яд розчиняється в воді, включається в харчові ланцюжки і накопичується в рибі, молюсках, ракоподібних, випаровується в атмосферу. У дослідників «червоних припливів» фіксувалися ураження органів дихання летючими токсинами», - написав Балинський в Facebook.
Хімік зазначив, що в разі отруєння «червоним припливом» може відбутися:
- Погіршення пам'яті і здатності до навчання, амнезія (втрата короткочасної пам'яті), токсичні ушкодження головного мозку, неврологічні симптоми
- Пронос, блювання, біль у животі, діарея.
- Пошкодження шкіри, респіраторні ефекти.
- Паралітичне отруєння, смерть через 2-24 год.