2,5 млрд т продуктів потрапляють у сміття щорічно
На гниючі овочі та фрукти припадає10% всіх викидів парникових газів
Всесвітній фонд дикої природи (WWF) спільно з компанією Tesco опублікував звіт, в якому підраховані втрати сільгосппродукції в усьому світі. Це перша кількісна оцінка загальних втрат продовольства на фермах з 2011 року.
Виявилося, що 2,5 млрд т продукції, вирощеної на фермах, потрапляють не в тарілки споживачів, а на звалище. Таким чином, щорічно не з'їдається 40% вирощеного врожаю.
Також читайте
До, під час і після збору врожаю втрачаються 1,2 млрд т продовольства, і тільки мала частина з цієї кількості йде на корм худобі або на біопаливо. Для того, щоб виростити таку кількість продукції, потрібно 4,4 млн кв. км орних земель і 760 куб. км прісної води.
931 млн т продуктів губляться при роздрібній торгівлі та споживанні. Решта втрат припадає на ланцюжок поставок від ферми до столу.
Експерти підрахували, що на харчові відходи припадає 10% викидів світових парникових газів. Це майже в два рази більше, ніж річні викиди, вироблені усіма автомобілями в США і Європі.
Примітно, що 58% продовольчих відходів припадає на розвинені країни, в яких проживає 37% населення Землі.
У звіті пропонується розробити план дій по скороченню харчових відходів як мінімум удвічі до 2030 року. Щоб досягти цієї мети, автори радять створити ряд проектів: наприклад, впровадити обов'язкову звітність про відходи від вилову в рибальстві, мінімізувати ланцюжок поставок від ферми до столу і т.п. Фермерам експерти рекомендували більш свідомо ставитися до продовольства і не нехтувати овочами і фруктами з зовнішніми дефектами.