Якої шкоди природі і людині несуть пластикові пляшки?
У пластиці можна зберігати воду і їжу, але недовго
Пластик прийшов до нас порівняно недавно - ще до середини минулого століття пластикова упаковка програвала склу, пише Популярна Механіка. Але вже в 1960-х роках вчені навчилися застосовувати в упаковці продуктів поліетилен, відомий з початку XX століття.
Патент на виробництво пляшок з поліетилентерефталату (ми знаємо його як PET) закріпив успіх. Всі пляшки, які ми бачимо на прилавках з 1973 року, виготовляються з цього патенту. Це призвело до того, що кожен рік у світі виробляється більше 300 мільйонів тонн пластику і тільки 20-25% переробляється належним чином.
Також читайте
Решта 75-80% пластика банально викидається - в першу чергу через людський фактор. Але шкода завдається не тільки природі, але й людині. У 2010 дослідники прийшли до висновку, що бісфенол, основний «інгредієнт» пластмаси, небезпечний для людини.
При нагріванні і тривалому зберіганні в тарі, що містить бісфенол, небезпечна речовина переходить в продукти харчування і може порушити вироблення статевих і тиреоїдних гормонів. Через це багато країн вважали за краще відмовитися від використання бісфенолу. Ємності, що не містять його, часто маркуються написом BPA Free.
Проте, сліди бісфенолу виявляються в упаковках, де його не повинно бути зовсім. Обережніше з пластиком - можна нашкодити і природі, і собі.