На тваринництво припадає 57% викидів парникових газів від виробництва продуктів
Найбільше газів виділяється при виробництві яловичини
Згідно з результатами великого дослідження, на світове виробництво продуктів харчування припадає більше третини всіх викидів парникових газів, при цьому виробництво м'яса і молочних продуктів вдвічі більше забруднюють планету вуглецем, ніж продукти рослинного походження.
Згідно з дослідженням, опублікованим в Nature Food, 35% всіх глобальних викидів парникових газів припадає на виробництво продуктів харчування, «з яких 57% припадає на виробництво продуктів харчування тваринного походження», включаючи корм для худоби.
Також читайте
«Світове населення збільшилося в чотири рази за останнє сторіччя, - наголошується в дослідженні. - Демографічне зростання і пов'язане з ним економічне зростання збільшили глобальний попит на продукти харчування і викликали зміни в раціоні харчування, такі як вживання більшої кількості продуктів тваринного походження. За прогнозами Організації Об'єднаних Націй, виробництво продуктів харчування з рослин і тварин має зрости на 70% до 2050 року в порівнянні з 2009 роком, для задоволення зростаючого попиту на продукти харчування».
Виробництво яловичини, на яке, згідно з дослідженням, доводиться 25% всіх викидів парникових газів, пов'язаних з виробництвом їжі, на сьогодні є найбільшим «винуватцем», за ним слідують коров'яче молоко, свинина і курятина. З продуктів рослинного походження на виробництво рису припадає 12% харчових викидів.
У документі наголошується, що, хоча для виробництва 1 кг пшениці потрібно всього 2,5 кг викидів парникових газів, при виробництві такої ж кількості яловичини виділяється 70 кг викидів.
Крім того, пише EcoWatch, пасовища та вирощування корму для худоби сприяє збезлісенню. Також тварини виділяють метан, викиди якого за останні 20 років зросли в 87 разів.