Стало можливим використання кисню та світла для руйнування пластику

Стало можливим використання кисню та світла для руйнування пластику © Getty Images

Вчені запропонували нове вирішення екологічних проблем


Хіміки Корнельського університету розробили спосіб вторинної переробки полістиролу, форми пластику, що присутній у багатьох повсякденних речах, у бензойну кислоту, хімічну речовину, яка часто зустрічається у хімічних лабораторіях коледжів та старших класів та використовується в ароматизаторах, харчових консервантах та інших продуктах.

Бензойна кислота вже давно використовується як антибактеріальний інгредієнт у харчових продуктах, зазвичай у формі натрієвого аналога, бензоату натрію.

Полістирол міститься в пінопластових коробках для яєць, жорстких пластикових корпусах для компакт-дисків, червоних склянках для пиття та багатьох інших предметах повсякденного побуту, і на його частку припадає третина сміття на сміттєзвалищах у всьому світі.

Реакція може статися навіть під залитим сонцем вікном, за словами групи з Корнелла на чолі з Ерін Стейч, доцентом кафедри хімії та хімічної біології. Їхнє дослідження було опубліковане у Журналі Американського хімічного товариства під назвою «Хімічна переробка комерційного полістиролу за допомогою каталітичного фотоокислення», повідомляє ScienceDaily.

За словами Стейч, новий метод є щадним, нешкідливим для клімату та застосовним до потоків промислових відходів, що відповідає меті її лабораторії щодо вирішення екологічних проблем за допомогою хімії. Крім того, цей метод стійкий до добавок, що містяться у споживчому смітті, таких як бруд, фарби та інші форми пластику.

Перевага використання світла полягає в тому, що ви можете контролювати біологічний процес завдяки деяким каталізаторам, які використовують біле світло, які створили вчені.

Це безпрограшний варіант, якщо люди можуть використовувати сонячне світло для живлення процесу, сказала Стейч, зазначивши, що поточна переробка полімерів потребує плавлення та переробки полімеру, що часто потребує використання викопного палива.

Дослідники використовували різні товари, від упаковки продуктів до кришок для кавових чашок, щоб оцінити стійкість методу до інших матеріалів, змішаних із полістирольним пластиком.

Бензойна кислота (БК) є частим протимікробним консервантом у закусках і напоях, особливо в газованих напоях, оскільки її антибактеріальна дія є максимальною при pH 2, 5-4, 0. БК пригнічує ріст бактерій та дріжджів, що є основною причиною псування харчових продуктів.

Хоча додавання БК до напоїв може збільшити термін їх зберігання та знизити втрати поживних речовин, занадто велика її кількість може викликати діарею, дискомфорт у шлунку та інші симптоми, а також заважати проміжним метаболічним реакціям організму. В результаті регламентуються максимально допустимі кількості БК у всіх видах харчових продуктів.

3,9/5 (17 оцінок)

Погода в Україні

Вінниця
+6°
Луцьк
+9°
Дніпро
Донецьк
Житомир
+6°
Ужгород
Запоріжжя
Івано-Франківськ
+5°
Київ
+7°
Кропивницький
Севастополь
+11°
Сімферополь
+11°
Луганськ
+4°
Львів
+8°
Миколаїв
+9°
Одеса
Полтава
Рівне
+6°
Суми
Тернопіль
+8°
Харків
+9°
Херсон
Хмельницький
+7°
Черкаси
+5°
Чернігів
Чернівці

Не пропусти найцікавіше!

Підписуйся на наші канали в месенджерах!

Публикации

Відео