Споживання м'яса на рослинній основі допомагає навколишньому середовищу та здоров'ю людини

Споживання м'яса на рослинній основі допомагає навколишньому середовищу та здоров'ю людини © Getty Images

Про це йдеться у новому дослідженні англійських вчених


Нещодавнє дослідження, проведене вченими-дієтологами з Університету Бата, показує, що м'ясо рослинного походження краще для навколишнього середовища порівняно з м'ясом тваринного походження, крім того, що воно корисне для людського організму.

Кріс Брайант, професор психології в Університеті Бата, сказав, що, звертаючись до трьох основних споживчих бажань - ціни, смаку та зручності, - продукти на рослинній основі явно здатні відсунути попит від продуктів тваринного походження.

Огляд Брайанта та його команди виявив переконливі докази того, що замінники продуктів тваринного походження на рослинній основі пропонують безліч переваг для здоров'я, крім того, що вони значно екологічніші, ніж продукти тваринного походження, коли йдеться про споживання води, викиди парникових газів та землекористування.

Як пише Nature World News, м'ясо на рослинній основі значно просунулося вперед. Тепер, коли замінники м'яса можуть імітувати текстуру та смак м'яса тварин, вживання тільки тофу залишилося у минулому. Люди, здається, уникають м'ясних та молочних відділів на користь вегетаріанської кухні, оскільки стає доступним ще більше варіантів.

Було розглянуто 43 дослідження, в яких вивчався вплив продуктів рослинного походження на здоров'я людини та довкілля. Крім того, вчені шукали закономірності у поведінці споживачів, особливо щодо вживання замінників м'яса. Одне дослідження показало, що 90% людей, які вживали молочні продукти та м'ясо на рослинній основі, були або м'ясоїдами, або флексітаріанцями, або вегетаріанцями, які іноді їли м'ясо. Дослідники дійшли додаткового висновку, що рослинна їжа зі смаком, найбільш схожим на оброблене м'ясо, з більшою ймовірністю замінить справжнє м'ясо тварин.

Рослинна їжа не тільки приємна на смак, а й дозволяє людям їсти без почуття провини. Згідно з оглядом, продукти, виготовлені з рослин, скорочують викиди парникових газів більше ніж продукти, виготовлені з тварин. За оцінками гороховий білок може скоротити викиди вуглекислого газу на вісім мільйонів тонн на рік, замінивши 5% споживання яловичини в Німеччині. Бургери, виготовлені з рослин, а не з яловичини, можуть скоротити викиди парникових газів на 98%. Раціони на рослинній основі здоровіші для навколишнього середовища частково тому, що для їх виробництва потрібно менше води, сільськогосподарських угідь та інших ресурсів, ніж для виробництва м'яса.

На думку дослідників, м'ясо тварин не таке корисне для організму, як рослинна їжа. Згідно з одним дослідженням, 14% рослинних альтернатив «менш корисні», ніж 40% м'ясних продуктів.

Альтернативні молочні та м'ясні продукти, приготовані з рослин, можуть допомогти у втраті ваги та зростанні м'язів. Одне з пояснень полягає в тому, що виробники продуктів харчування виявляють винахідливість у своїх рецептах, включаючи спіруліну, мікроводорості або їстівні гриби в рослинних продуктах. В результаті люди споживають більше антиоксидантів, вітаміну Е, вітаміну В та амінокислот.

Брайант припускає, що майбутні дослідження продуктів рослинного походження мають бути зосереджені на способах покращити їх смак, поживну цінність та стійкість за одночасного зниження попиту на м'ясо, повідомляє Study Finds.

3,5/5 (19 оцінок)

Погода в Україні

Вінниця
+9°
Луцьк
+12°
Дніпро
Донецьк
Житомир
+10°
Ужгород
Запоріжжя
Івано-Франківськ
+7°
Київ
+10°
Кропивницький
Севастополь
+14°
Сімферополь
+18°
Луганськ
+9°
Львів
+12°
Миколаїв
+13°
Одеса
Полтава
Рівне
+10°
Суми
Тернопіль
+12°
Харків
+12°
Херсон
Хмельницький
+9°
Черкаси
+8°
Чернігів
Чернівці

Не пропусти найцікавіше!

Підписуйся на наші канали в месенджерах!

Публикации

Відео