Експерти обговорюють екологічність вживання риби

Експерти обговорюють екологічність вживання риби © Getty Images

Існує широкий спектр негативних наслідків


Варіанти, коли справа доходить до вживання морепродуктів, можуть, м'яко кажучи, збивати з пантелику тих, хто намагається підвищити стійкість свого раціону.

Це велика категорія продуктів харчування, починаючи від вирощених на фермі креветок і закінчуючи виловленою в дикій природі скумбрією. Це може мати широкий спектр негативних наслідків для навколишнього середовища, включаючи надмірні викиди вуглецю, несприятливі наслідки надмірного вилову риби, знищення прилову або забруднення антибіотиками.

Багато людей, які намагаються харчуватися стійкіше, повністю відмовляються від цього і вибирають вегетаріанську чи веганську альтернативу.

Тим не менш, деякі молюски можуть бути низьковуглецевим, малотравматичним та живильним дієтичним джерелом. Крім того, якщо ви збираєтеся вживати рибу, будьте обережні, щоб вибрати стійкіший сорт.

За словами Джесікі Гепхарт, доцента кафедри екологічних наук Американського університету у Вашингтоні, округ Колумбія, «категорія морепродуктів неймовірно різноманітна. Ми говоримо про різні системи виробництва, що включають близько 2500 різних видів, отриманих у результаті вирощування та рибальства».

У всьому світі риба та інші морепродукти є основним джерелом їжі. 2020 року було виловлено або вирощено 178 мільйонів тонн. Очікується, що до 2030 року це число зросте до 202 мільйонів тонн, причому більша частина цього збільшення припадатиме на частку аквакультури. З 1960-х років середня кількість морепродуктів, що споживаються на людину в усьому світі, збільшилася вдвічі і досягла 20 кілограмів на рік.

Крім того, цей сектор є важливим роботодавцем. За оцінками, кошти для існування 600 мільйонів чоловік залежать, принаймні частково, від рибальства і аквакультури, у яких безпосередньо зайнято близько 59 мільйонів. Це 1 із 13 чоловік на Землі.

Близько трьох мільярдів людей покладаються на морепродукти як основне джерело білка, що робить їх життєво важливим джерелом білка та інших ключових елементів.

Тим не менш, морепродукти, вирощені на фермах і в дикій природі, залишаються основним джерелом законної стурбованості з усіх питань, від прилову та трудових прав до шкоди навколишньому середовищу, що завдається траулерами, та забруднення вуглецем та азотом. Ще однією серйозною проблемою є надмірний вилов запасів.

4/5 (45 оцінок)

Погода в Україні

Вінниця
+1°
Луцьк
+6°
Дніпро
Донецьк
Житомир
+4°
Ужгород
Запоріжжя
Івано-Франківськ
+2°
Київ
+4°
Кропивницький
Севастополь
+9°
Сімферополь
+6°
Луганськ
Львів
+5°
Миколаїв
+5°
Одеса
Полтава
Рівне
+6°
Суми
Тернопіль
+7°
Харків
+6°
Херсон
Хмельницький
+4°
Черкаси
+4°
Чернігів
Чернівці

Не пропусти найцікавіше!

Підписуйся на наші канали в месенджерах!

Публикации

Відео